Intieme hygiëne

Omdat er nogal wat onduidelijkheid is op gebied van intieme hygiëne. Wil ik dit onderwerp graag wat verder uitlichten. Dus in deze blog lees je alles over de vaginale flora en hoe je deze onderhoud. 

Mag ik mijn vagina wassen?  Zeep is slecht voor je vagina, toch? 
Er zijn nogal wat onduidelijkheden als het gaat om de verzorging van je vagina. Veel meiden/dames zijn onzeker over hun vagina. Hoe deze eruit ziet, maar ook hoe deze ruikt. De vagina heeft van nature een milde geur. Heeft jouw vagina een sterke geur of veranderd de geur ineens win dan advies in bij de huisarts. 
Dit kan een symptoom zijn van bijvoorbeeld een infectie, maar er zijn ook andere oorzaken waardoor de geur sterker is en/of veranderd bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Als je onzeker bent over jouw vaginale geur ben je misschien geneigd om producten te gaan gebruiken zoals zeep om de geur te bestrijden/verbloemen. Dit is niet aan te raden. 

 

Een optimale zuurgraad van de vagina ligt tussen de ph 3,8 en 4,5. Wanneer je zeep of andere producten gebruikt om de vagina te reinigen kun je vaginale flora uit balans brengen. Naast dat je de vaginale flora uit balans kan brengen verwijder je niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën van je vagina.  De vagina is een zelfreinigend orgaan. Tijdens het douchen kun je dagelijks de buitenkant wassen met alleen water om irritatie door zweten tegen te gaan.

Advies voor intieme hygiëne

 • Draag katoenen ondergoed 
  Synthetische materialen laten de huid niet ademen. Katoen kan bovendien tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen voor het echt vochtig aanvoelt. 
  Omdat de intieme zone vrij vochtig kan zijn (met name tijdens de menstruatie) is katoenen ondergoed zeer geschikt. 
 • Vermijd zeep voor je vagina
  Een optimale zuurgraad van de vagina ligt tussen de ph 3,8 en 4,5. Wanneer je zeep of andere producten gebruikt om de vagina te reinigen kun je de vaginale flora uit balans brengen. Bovendien zijn deze producten helemaal niet nodig, want de vagina is een zelfreinigend orgaan. 
 • Verwissel tijdens je menstruatie regelmatig je bescherming 
  Verwissel maandverband/ tampons om de 4 tot 6 uur. 
 • Veeg van voor naar achteren
  Ik vermoed dat dit voor de meeste een open deur is, omdat ouders dit ons van kleins af aan vaak al meegeven.
  Veeg van voor naar achteren wanneer je naar het toilet gaat. Vermijd op deze manier besmetting met darmbacteriën. 
 • Ga na een vrijpartij naar het toilet 
  Na een vrijpartij gaan plassen, helpt om een blaasontsteking te voorkomen. 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.